28, Oct2012

Jak zvládnout napsat bakalářskou práci , 13

Tenhle post tady měl být už dávno – v červnu. V červnu se mi totiž podařilo úspěšně složit státní zkoušku ze studijního oboru a stala jsem se slečnou bakalářkou. Jak už to tak ale u mě bývá, když mám za sebou něco šíleného, snažím se to následně absolutně vytěsnit z hlavy a nevzpomínat na to. Na druhou stranu mi ale pár mých čtenářů děkovalo za příspěvky s podtituly Jak zvládnout maturitu, Jak probíhala maturita a Jak probíhal svaťák a já tedy cítím jako svou občanskou povinnost podělit se s vámi o zážitky,  tipy a triky ohledně psaní bakalářské práce. Vše v tomto článku se týká studia na VŠE, takže pokud studujete jinde, mohou se detaily lišit. Doufám, že vás to neunudí k smrti :)


Bordó desky se stříbrným písmem

Na prvním stupni základky jsem se bála chodit do vyšších pater školy, protože tam byli deváťáci – velký děti, v mých očích prakticky dospělí, ze kterých jsme my, usmrkanci, měli respekt. Když jsem nastoupila do primy osmiletého gymnázia, pociťovala jsem něco podobného ke studentům vyššího gymplu – většinou kluci s dlouhýma vlasama, vousama, holky namalovaný a vypadající dospěle. V prváku na vejšce jsem byla v roli “kuřete” zas.. nejistě jsem se pohybovala po areálu, zmateně hledala učebny a měla respekt z profesorů a prvních zkoušek. Když jsem v našem informačním systému našla někoho, kdo měl před jménem “Bc.” říkala jsem si: “Tyjo.. ten už to má skoro za sebou. Napsal bakalářku, udělal státnice a plní si sen.” Bakalářka byla pořád tak daleko – něco, co mě čeká za mnoho a mnoho let, až budu “velká”.

Krok 1: Najít téma práce (říjen)

Mnoho a mnoho let uběhlo ani nevím jak a najednou tu byl zimní semestr 2011. Stále víc a víc konverzací mezi spolužáky v té době  se stáčelo k bakalářce. Navzájem jsme se vystresovali tak, že někteří z nás se začali pomalu poohlížet po tématu – u mně to tedy bylo cca 8 měsíců před plánovaným odevzdáním bakalářské práce. Proč tak brzo? Protože pokud máte zálusk na dobrého vedoucího/dobré téma, platí to samé, jako když chcete ty hezké šaty na maturák – čím dříve si to zarezervuješ, tím měnší je šance, že ti to někdo před nosem vyfoukne.

Co se týká tématu – já osobně jsem po třech letech bakaláře měla tak trochu pocit, že v podstatě nic neumím pořádně a najednou mám o něčem psát bakalářku. Pokud to tak máte taky, nepropadejte panice – ono se to poddá :)) Samozřejmě je lepší, když si zvolíte něco,  co vás zaujalo už během studia.. ale víte co je podle mě nejdůležitější? Abyste k tomu neměli odpor – ideálně, aby vás to aspoň trochu bavilo – přecijenom s tím tématem pak budete trávit docela dlouhou a intenzivní dobu. Mě moje téma bavilo poměrně dost, ale i tak přišla fáze, kdy jsem směrem k němu klela na každém kroku, dokonce i pár slz ukáplo :D, takže si neumím představit tu hrůzu, když vás něco štve permanentně už od začátku. Jestli už teď máte vybráno téma, o kterém toho moc nevíte, nezoufejte!! V průběhu studování literatury se do něj budete pokládat stále hlouběji a zvládnete to!

Pokud by vás zajímal můj né úplně košér postup volby tématu a vedoucího, tak byl následující: Tabulku s tématy a vedoucími (omezeno pro katedru, na které jsem chtěla dělat státnice) jsem si dala do Excelu a mazala všechny řádky obsahující témata, která ve mě vyloženě vzbuzovala odpor. Zbyla tak potom témata, která víceméně přicházela v úvahu. Pak přišel pohled do sloupečku s vedoucími – opět odstranit všechny řádky, kde se nacházel vedoucí, se kterým jsem nechtěla mít nic společného :) Voilá – seznam přijatelných témat s přijatelnými vedoucími – pak už se řídíme srdcem :)

Jestli máte tu možnost – volte takového vedoucího, se kterým už máte nějakou osobní zkušenost, popřípadě máte reference od spolužáků. Opravdu se od té volby odvíjí spousta dalších věcí a zjistit, že si vzájemně nesedíte až v průběhu psaní práce, by bylo fakt k vzteku.

Okénko “dle skutečné události”: Zas se ale neorientujte jen podle toho, že jste potenciálního vedoucího jednou měli na nějakou hodinu a byl “děsně v pohodě” – takový člověk na vás pak může kašlat, vše vám odkývat a u obhajoby, popř. posudku oponenta, byste pak mohli být (nemile) překvapeni.

Krok 2: První představy o práci, konzultace s vedoucím (říjen)

Až si vyberete téma, neprodleně naklusejte k vedoucímu na konzultaci. Čím dřív to uděláte, tím dříve zjistíte, jestli se vaše představy o práci shodují nebo rozcházejí a tím dřív se dle toho můžete zařídit (hledat dál). U nás můžete dokonce až na této konzultaci zjistit, že téma už je plné. Dohodnete se tu na dalším postupu (rámcový harmonogram) a vedoucí vás v systému přiřadí k tématu. Vezměte si s sebou papír a tužku a vše důležité si poznamenejte :)

Krok 3: Podrobnější konzultace s vedoucím (listopad)

Cca o tři týdny později jsme byly s mojí vedoucí domluveny, že přijdu na další konzultaci, na kterou donesu hlavní body (stačily tři) osnovy mé práce a minimálně tři zdroje, ze kterých budu čerpat. Tady snad jen – uveďte seriózní zdroje, na wikipedii ani nemyslete!! :) Opět jsme si domluvily další postup – tentokrát takový, že do začátku února si můžu dělat co chci a pak se vrhneme do práce.

Krok 4: Přežít zbytek zimního semestru (listopad-začátek února)

Mně se skoro podařilo (až na dva zbývající  minipředměty) odstudovat bakaláře právě v tomto semestru, takže  jsem měla docela kotel (39 kreditů + tělocvik :D) a na bakalářku se už skoro nedostalo. Snažila jsem se ale aspoň, když jsme měli v rámci nějakého předmětu volnou volbu tématu eseje/semestrálky, psát o něčem příbuzném tématu bakalářky. To mi pak při psaní BP hrozně pomohlo a dokonce jsem díky tomu v bakalářce citovala sama sebe (resp. svou semestrální práci) :) Pokud jste si taky naložili do předposledního semestru kotel, mějte pořád na paměti svůj cíl a připomínejte si, jak super to bude, až tohle peklo přežijete a poslední semestr vám zůstane jen na psaní a státnice :) – KEEP CALM AND CARRY ON!!

Krok 5: Po prázdninách zvednout zadek a zpět do práce! Vyzvednout knihy a pořídit si kočku. (půlka února)

Počítejte s tím, že pokud nějaké knihy objednáváte na internetu, asi nějakou dobu potrvá, než dorazí. To samé, pokud knihy rezervujete ve školní knihovně – nějaká prodleva tam je taky. Mě čekala cesta na Dejvickou do NTK, kde jsem naštěstí našla poměrně hodně zdrojů, ze kterých se dalo čerpat. Nejdůležitější knihu jsem ale objednávala z amazonu a trvalo asi tři týdny než přišla. Prostě tuhle fázi nepodcenit a na to jedno odpoledne si k tomu v předstihnu sednout a zařídit co jde.

Kočka je nutným předpokladem úspěšně napsané bakalářky, to doufám zdůrazňovat nemusím :D

Krok 6: Psát psát a psát. (březen-začátek května)

Samozřejmě jsem se nemohla po pekelném zkouškovém a nějakém tom oddychu dokopat k činům, takže jsem se psaním začala až 1.3.  (odevzdávat se mělo 9. května) – na psaní jsem tak měla cca dva měsíce čistého času (školních povinností jsem měla fakt minimum).

Okénko “dle skutečné události”: Největší chyba, kterou v celém procesu můžete udělat, je zadat, ještě před začátkem psaní, do vyhledávače otázku ,,Jak zvládnout bakalářskou práci” :D Instantní deprese se dostaví okamžitě! Po zadání této magické formule do googlu jsem se dostala na stránky zpovednice.cz, kde nějaký nebožák propadal depresím, že nestíhá a ostatní ho tam pranýřovali, že to už fakt stihnout nemůže a ať počítá s tím, že za jeden den průměrně vyplodí maximálně tak půl stránky textu. Naprázdno jsem polkla a dva dny se z toho vzpamatovávala!

Tak co napsat k samotnému psaní ..

  1. Udržujte 5S – praktiku lean managementu, kterou při psaní BP můžeme aplikovat tak, že na stole bude opravdu jen to, co nezbytně potřebujete ke psaní. Všechny foťáky, ovladače na TV a prázdné hrnky musí pryč. Následně tomu dejte řád a rozházené propisky dejte na jedno místo (nejlépe do nějaké nádoby), učebnice se kterými momentálně pracujete do komínku poblíž, ty které bezprostředně nepotřebujete dál atd. Průběžně tohle udržujte.


    Zjednodušená verze :)

  2. Zařiďte si složku v počítači, kam budete všechno ukládat – udržujte nějakou její rozumnou strukturu (např. podsložky pro archivaci verzí, podsložku pro potenciálně využitelné internetové zdroje, podsložku pro obrázky atd.). Dejte složce nějakou ikonu, která ji pro vás zlidští :D

  3. Vždy průběžně ukládejte na více míst. Mně se pro to osvědčil hlavně Dropbox.
  4. Plánujte, ale mějte na paměti, že plány skoro nikdy nevychází. Proto plánujte agresivně (přemýšlejte při plánování o ideálním stavu – vše se stíhá a fáze plynule navazují), avšak úplně nakonec dejte velkou časovou rezervu, která vám umožní plán lehce upravovat. Nejdůležitější termíny (např. finální odevzdání, průběžné odevzdání, datum obhajoby) si každopádně někam poznamenejte a nejlépe i viditelně někam umístěte.

    Okénko “dle skutečné události”: První půlka práce měla být odeslána vedoucí ke kontrole v 0:00..já jsem s krvavým okem odesílala ve 23:54 – už nikdy víc :D Ve druhé části práce jsem se rozhodla polepšit!


    Můj plán – neustále na viditelném místě. Obsahuje název kapitoly, datum jejího naplánovaného dokončení a počet stránek, který by ideálně měla obsahovat. Vše psáno tužkou, aby se s tím dalo snadno hýbat.


    Nejdůležitější termíny putovaly do Moleskine a na nástěnku.

  5. Vytiskněte si požadavky na bakalářskou práci, které poskytuje vaše škola a fakt si jejich splnění poctivě odškrtejte
  6. Jakmile na internetu uvidíte článek, který byste v budoucnu viděli jako použitelný, nejen si ho uložte do počítače, ale okamžitě ho vytiskněte, napiště na něj výraznou barvou k jaké oblasti vaší BP se vztahuje a popřípadě zvýrazněte klíčové pasáže. Pro tisknutí z webu se mi neuvěřitelně osvědčil nástroj printwhatyoulike.com, kde si přesně určíte, co ze stránky chcete tisknout a co ne.
  7. Dbejte na to, aby se text vaší práce odvíjel v nějaké logické posloupnosti. Na to jsou úplně super mindmapy, které vám s pomocí brainstormingu pomůžou vytvořit ,,pavouka”, který dá vaší práci potřebný řád. Pro mindmapy se mi osvědčil nástroj bubbl.us


    Ukázka z nástroje bubbl.us – pozvolna jsem si tam tvořila strukturu své BP.

  8. Zjistěte, ve které části dne jste nejproduktivnější. Já třeba měla předsevzetí, že budu vstávat v devět a odpoledne končit. Mohla jsem se třeba postavit na hlavu, ale přineslo mi to akorát to, že jsem v devět seděla naštvaná u počítače a několik hodin se proklínala, snažila se neusnout a většinou nenapsala ani odstavec. Bohužel se mi prostě všechno lépe dělá večer a v noci a nebyl už prostor pro přeučování takto zažraného rituálu, takže jsem to vzdala, podřídila se a vstávala kolem jedenácté. Za to jsem ale nebyla nevyspalá a udělala dvakrát tolik :)
  9. Když se zaseknete a zaboha s nějakou částí práce nemůžete pohnout, osvědčilo se mi ji začervenit a jít dál. Neztrácet čas – když něco nejde, holt to dneska nejde a možná zítra to půjde! Nejsme roboti! Ovšem pokud máte 90 % práce červené, asi je někde chyba :D
  10. Nenechte se znepokojit tím, když někdo moc okatě odpočívá, zatímco vy absolutně nestíháte! Nenechte se znepokojit ani spolužáky, kteří mají údajně hotových tisíce normostran a neustále konzultují. Můžou kecat, můžou mít příšernou kvalitu textu – věřte sami sobě a na ostatní kašlete.

  11. Pokud vám to ze začátku vůbec nejde, věřte, že je to normální – postupně se rozjedete. Abyste mi věřili, přikládám následující graf toho, jak mi v průběhu těch dvou měsíců naskakovaly normostrany:

    Můžete vidět, že za první měsíc jsem napsala ubohých 18 stran. S přibývajícím stresem začaly normostrany ale exponenciálně naskakovat :D V dalších 14 dnech jsem tedy napsala to, co mi v začátcích trvalo měsíc. V posledních 12 dnech jsem napsala dokonce ještě víc normostran než za první měsíc.

  12. Nebuďte zlí na lidi kolem sebe, i když jste na vrcholu stresu!
  13. Odstraňte z lišty záložek ve vašem prohlížeči vaše úhlavní nepřátele – Facebook, plurk a bloglovin.
  14. Doporučila bych nějaký nástroj na organizaci záložek, ať nedopadnete jako totálně neorganizovaná já :D

  15. Hlídejte si do kdy máte půjčené knížky z knihovny a nezapomeňte je včas prodloužit!
  16. Tiskla jsem v diplomka24.cz a bylo to docela drahé, avšak pohodlné (napíšou vám smsku, kdy máte práci připravenou k vyzvednutí, je to blízko školy) :D ALE – okamžitě po vyzvednutí si ještě u pultu zkontrolujte, že je práce kompletní!!

    Okénko “dle skutečné události”: Práci jsem vyzvedla a ještě si v parku sedla a rozhodla se ji, těsně před podepsáním a odevzdáním, prolistovat. Čekal mě šok.. má práce měla mít 77 stran, ovšem oni mi vytiskli a svázali pouhých cca 40 a práce končila uprostřed věty kdesi v půlce. Chápete tu hrůzu?! Běžela jsem okamžitě zpátky (fakt štěstí, že je to hned u školy) a sice bez remcání to dovytiskli a převázali, ale já mám fakt zážitek na celý život – kdyby se oponentovi dostala do rukou jen polovina práce, bez závěru atd., asi by to bylo ještě velmi vtipné.


    Legendární chvíle podepisování čestného prohlášení :) (samozřejmě jsem si zapomněla propisku :D)

A co materiálního vám může pomoct?

  1. Hektolitry domácí citronády – brčko v puse a jedem!
  2. Zeď nářků – motivační slogany jsou mocnější než si možná myslíte :D
  3. Parťák pro psaní – za prvé – zůstanete socializovaní, odreagujete se ale taky na vás někdo jakoby dohlíží a vám bude třeba blbé sebou jen tak plácnout na postel a místo psaní spát, jak máte ve zvyku, když jste sami :D Ve dvou se to prostě lépe táhne :)
  4. Čím víc skvělých lidí vás podporuje, tím líp – mé druhé já mi jednou dokonce přineslo vlastnoručně uvařený oběd a zůstala se mnou i v dobách, kdy jsem byla na pěst :D o rodině ani mluvit nemusím – bez nich bych to absolutně nedokázala.

  5. Takhle se mnou oslavovala, když mi přišly oba posudky za jedna :))

Závěr

Co říct závěrem – žádný univerzální návod jak zvládnout bakalářku prostě není – záleží na mnoha věcech – tématu, poměru teorie a praktické části, škole. Všechny možné rady jsou fajn, ale největším učitelem je stres – ten z vás zaručeně vždy vydoluje ty nejneuvěřitelnější výkony :)

Okénko “Dle skutečné události”: dá se to napsat za dva roky, dva měsíce (čau Lucko), za míň jak dva týdny (čau jyrko) i za jeden den a noc (ahoj Adélko :DD). Dá se to napsat dokonce i když si sháníte téma v únoru a na začátku vám vedoucí půlku stran škrtne. Dá se to napsat i když se vám v laboratoři dlouho nechtějí rozsvítit kvasinky (čau Hani:D)

Teď samozřejmě nemůžu uvěřit, že mě to za necelé dva roky čeká zas ..ale to už samozřejmě začnu s neuvěřitelným předstihem :)))))

PS: Je to strašně dlouhý, já vím. Jak řekl jeden moudrý inženýr – je to taková bakalářka o psaní bakalářky :D ale rozdělovat na více dílů se mi to nechtělo – sama mám radši, když k tématu najdu vše na jednom místě. Všem, kteří to přečetli moc děkuji za trpělivost a uděluji plus :))

 

Tags:

 

» Comments (13)

  1. Milujem ťa za tento článok ešte viac ako do teraz<3 Verím tomu, že toto je k mojej bakalárke najviac podstatné čítanie! (a to rátam všetky zdroje)

    » reagovat

  2. Pri cteni tohoto clanku se mi delalo lehce nevolno. Ackoliv mam svuj bakalarsky titul uz pres 2 roky, porad vzpominam na to, jak jsem napsala za 24 hodin 30 normostran. Takze bakalarka za jeden den a noc se DA stihnout (jen teda text), ale myslim, ze mam do smrti zaludecni vredy :D

    » reagovat

  3. Carrie, dík, dík dík!! Pořád si říkám, že to je daleko, ale ono ani nemrknu a budu to mít na krku taky, už jsem si uložila link na tenhle článek jako první materiál xDDDDDD Skvěle napsaný, miluju tvojí organizovanost a články o škole :))

    » reagovat

  4. true story! já se ještě nevzpamatovala z bakalářky a už mám za dva týdny odevzdat první kapitolu diplomky! pomoc!

    » reagovat

  5. :D mluvíš mi z duše. A ten neuvěřitelný předstih mám v plánu taky:D

    » reagovat

  6. Už ti někdo řekl, že jsi blázen? :d takovej článek o bakalarce je na Choholouska! :-D

    » reagovat

  7. Máme stejnej diář! :)

    » reagovat

  8. Výborný! Bakalářku mám sice za sebou, ale právě mě čeká psaní diplomky, tak tohoto návodu ráda využiju! a třeba budu více organizovaná a motivovaná :-)

    » reagovat

  9. mi se hrozne libi jak ses systematicka a organizovana :))) a keep calm slogany jsou nejlepcejsi! ty bezvyhradne schvaluju :)

    » reagovat

  10. Ehm. Kdyz jsm videla tenhle clanek, tak jsem se malem posrala strachy, protoze furt nemam vedouciho. Jakoze ofiko. Jdu na to pristi tyden. Resim to uz 3 tydny a vsichni uz jsou daaavji plni. Skola me nebavi, tema nemam :-D nahovno! Ted ale mam pocit, ze to dokazu. A ze si musim polepit zed motivacnima vetama v rameccich, ikdyz jsem to vzdycky desne odsuzovala :-D Budes v me bp v casti podekovani! :-D

    » reagovat

  11. ona nám jakoooo neodpověděla na komentáře jo?

    » reagovat

  12. Jsi prostě výborná. Děkuji!

    » reagovat

  13. Klobouk dolů, slečno bakalářko, máte úžasný talent na psaní ;-)

    » reagovat

Say something!