05, May2014

5 důvodů proč jet na Erasmus , 2

Možná jde Erasmus úplně mimo vás, nebo ho máte už za sebou, právě na něm jste, či o něm uvažujete. Pochybujete, bojíte se, nevíte. Stejně jako já cca před rokem. Teď, když už to mám skoro za sebou musím s konečnou platností konstatovat jediné: “Každý, kdo tuto možnost má, by měl rozhodně jet. Bez výmluv.” Proč?

1. Poznat sebe

Nechci tady úplně esotericky kázat o duševních cestách, reinkarnacích a početí bez soulože, ale “poznat sebe” v tomhle případě prostě sedí, protože:

  • Poznáte, jak si stojíte v mezinárodním prostředí. Jak jsou lidi znalostma nad váma nebo pod váma, co dělaj ve svých životech oproti vám jinak (Studují a pracují při tom ve třech jobech aby utáhli placenou školní docházku? Sbalili jim rodiče v 18 letech kufry a poraď si?) Možná se budete chvíli víc stydět a dlouhodobě pak míň fňukat.
  • Poznáte jak zvládate stres, nové prostředí, administrativní a byrokratická kolečka a  prirotizaci (Budu sedět celej večer nad assignmentem a dotahovat ho k dokonalosti, nebo vyprodukuju minimum viable product a půjdu ven, žít, vidět, těžit VERSUS Budu dělat assignment.. nebo se na něj úplně vybodnu a budu kalit tři dny v kuse?)
  • Poznáte jak umíte plánovat (a to nejenom výlety a rozvíjení schopnosti orientace v mapách), ale mimojiné třeba i takový detail jako jsou finance.
  • Poznáte jak zvládáte socializaci (do jaké míry je vaše introverze/extraverze ovlivnitelná, morfovatelná), jak se chováte v extrémních případech mnoha odlišných kultur a jazyků v neznámém prostředí.
  • Zrekapitulujete dosavadní život. Možná zjistíte, že vše (Erasmus, život) plyne velice rychle a budete chtít odteď z každého momentu těžit co nejvíc. Protože máte to štěstí že nejste strom a tudíž se můžete přemístit kamkoliv chcete. Začnete věřit, že nic není nemožné a stačí jednoduše chtít. Nebudete už mezi těmi co čekají na víkend, léto, příští rok, .. v ničem.

2. Osamostatnit se

  • Spousta lidí to kritizuje, ale pravda je taková, že mnoho vysokoškolských studentů je podporováno rodiči v otázce bydlení a školních výdajů. Já jsem za svůj vztah s rodiči vděčná, jsou pro mě spíš jako nadpřátelé. Jenomže je potřeba si pozvolna budovat své vlastní já a vlastní život.  Pokud vyjedete do zahraničí, budete na všechny průsery (ale i na hezké momenty) bez téhle záchranné sítě sami a věřte mi, je to jedna z nejpřínosnějších věcí celého aktu, vyrostete duševně.
  • Máte doma partnera a nechcete odjet kvůli němu? Vybodněte se na tyhle pochybnosti. Ať se doba výjezdu zdá jakkoliv dlouhá, uteče velmi rychle. Jestli vaše polovička za něco stojí, podpoří vás ve vašem rozvoji, ustojíte to, zůstanete týmem co táhne za stejnej provaz. Sama jsem měla před výjezdem dost rozpolcené pocity, ale zpětně vážně, i přesto, že mě se vztah rozpadl – neváhat, jet. Nejet kvůli tomuto je promarněná šance a lpění na něčem co je omezené a stejně nemá naději dlouhodobě přežít.

3. Spousta “novýho” a “různýho”

  • Nový budou třeba lidi co potkáte (dosud jste věděli, že existují američané, čínani, španělé a další národnosti, ale až teprve kontakt s nimi vás ovlivní v tom pravém slova smyslu), jejich názory a kulturní zvyky (někdy si k době konání srazu připočtěte 30 minut a pak se argentinky možná dočkáte :D).
  • Nový budou přátelé co si uděláte. A na který (a vaše šílený společný zážitky) budete hodně dlouho vzpomínat a možná o nich i vyprávět vnoučatům).
  • Nový budou kontakty co pak budete mít (“A kdybys někdy jela do Argentiny, můžeš u mě spáááát!”), nebo stáže, kterýma si tam pobyt prodloužíte, pokud budete houževnatý!
  • Nový znalosti to je jasný. Třeba nový druhy piva a tak. Né vážně. Spousta. Spousta a spousta znalostí.
  • Různý budou přístupy lidí ke školní práci, způsoby řešení konfliktů i povrchnost/hloubka přátelství.

4. Zlepšit jazyky

  • Z angličtiny na gymplu i vejšce jste vždycky měli jedničku a tak si do životopisu píšete, že anglicky samozřejmě fluent viď, za ty roky, jak by ne. Na Erasmu si konečně nalejete čistého vína – každodenní dorozumívání s různými akcenty je něco trochu jiného než vyplňování cvičení v učebnici. Konečně zjistíte jak na tom opravdu jste, budete absorbovat od ostatních, rozšíříte slovník a neuvěřitelně vás to posune.
  • Jakmile budete posunutí, nastává ideální čas pro to se po příjezdu nechat certifikovat a zvýšit svou cenu na trhu práce!
  • Pokud studujete někde, kde angličtina třeba není oficiálním jazykem, máte skvělou příležitost zlepšovat i jazyk druhý. O to jsem se snažila já (škola v angličtině, pobyt v Paříži – žití ve francouzské rodině) a nemohu než doporučit, ale opět platí – bez proaktivity to nepůjde.

5. Progress proaktivity

  • V domácích podmínkách občas šlo delegovat věci na druhý (Prosimtě dojdeš mi tam viď! Jé ty jdeš támhle, tak mi to tam nech podepsat. Z čeho že bude ta zkouška?).. na Erasmu co si nezjistíš moc nevíš
  • Takže se logicky naučíš víc se ptát
  • Aby se šlo ptát, je potřeba pokládat otázky smysluplně (keep it simple)

Toto jsou mé skromné poznatky. Pokud máte cokoliv k doplnění pro následující generace, ráda si to přečtu v komentářích! :)

Tags:

 

» Comments (2)

  1. Já bych doplnila s tím vztahem, občas je to jedině k dobrýmu, odjet od nefunkčního vztahu a získat díky tomu ten pravej odstup a zjištění, že tohleto vlastně nechci. Nebyla jsem na Erasmu, ale aspoň na měsíc v Kanadě a velkou část potvrzuju a lituju, že mi ten E. nevyšel, ale ono se to pak dá vynahradit, když člověk vyjede pracovat ;)

    » reagovat

  2. Mě to naučilo, že zvyknout se dá na všechno a že hlavní je se z toho tak nějak… neposrat:D

    » reagovat

Say something!